Bilgi Köşesi

Sık Sorulan Sorular

İlaçlama ve Teknikleri konusunda bilmek istediğiniz herşey ve daha fazlasını keşfedin.

Fümigasyon ve Fümigant Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Fümigasyon ve Fümigant Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Fumigasyon, bir tür zararlılardan korunma metodudur. Zararlı olduğu düşünülen haşere, böcek ve bakteriler, kapalı bir ortamda gaz halde kimyasal maddeler (fumigant) verilerek etkisiz hale getirilir. Fümigant ise, fümigasyon işlemlerinde kullanılan kimyasal maddelere verilen addır. Fümigasyon ve Fümigant, gıdalar başta olmak üzere birçok ürünün zararlılardan arındırılması için kullanılan işlemlerin tamamıdır.

Awesome Image

Depo, silo, antrepo, konteynır ve ambar gibi gıdalar ve ürünlerin depolandığı, taşındığı alanlarda uygulanan uluslararası standardı olan bir işlemler bütünüdür. Fümigasyon, uluslararası standartları olan ve gümrüklerde birçok üründe aranan bir uygulama. Yani ithalat ve ihracat işlemlerinde, gümrüklerde kullanılan fumigant kontrolü yapılarak, fümigasyon sertifikası istenir.

Fümigasyon Özellikleri Nelerdir?

Fümigasyon Özellikleri Nelerdir?

Fümigasyon işlemlerinin özelliklerini ve bazı bilgileri şöyle sıralayabiliriz;  Bu işlem ürüne doğrudan uygulanabilir. Standartlara uygun teknikler kullanıldığında üründe kalıntı ve koku bırakmaz.  Ürünlerin her alanına sirayet ederek zararlıları bütün biyolojik dönemlerinde etkisiz hale getirir.  Kısa sürede kesin sonuçlar vererek, geniş çaplı uygulamalara da olanak sağlar. Yani çok fazla ürüne kısa sürede uygulanabilir.  İşgücü ve girdi maliyetleri diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır.  Fumigasyon işleminde zararlının türü, işlemin süresi ve ürünün niteliği önemlidir.  Fumigant maddelerin niteliği fumigasyonu olumlu veya olumsuz doğrudan etkiler.  İşlemin uygulandığı alanın sıcaklığı, nemi, hava sirkülasyonu ve sızdırmazlığı olumlu sonuç almak için uluslararası standartlara uygun olmalıdır.  Fumigasyon işlemleri uygulanan ortamdan insan ve hayvanların uzaklaştırılması gerekir.  İşlemlerin uygulanacağı ürünler ve fumigant maddesine uygun fumigasyon yöntemi seçilmelidir. Yani her ürüne her fumigasyon uygulanamaz. Ancak farklı yapı ve türdeki ürünlere bir arada uygulanabilir.  Fumigasyon işlemlerinde beton zeminin üzerinde ızgara olması tercih edilmelidir. Taban toprak veya tahta ise naylon ve branda gibi örtüler serilmelidir.  Bitkilere uygulanan fumigantların uygun özelliklerde olması gerekir.  Yasal olarak fumigasyon operatörlüğü eğitimi almış ziraat mühendislerinin uygulaması gerekir.

Fumigasyon Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Fumigasyon Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

 Fumigasyonlar işleminde kullanılan maddelerin, ölümcül tehlikeleri bulunur. Bu yüzden kesinlikle bu işlemi profesyonel bir ekiple gerçekleştirmeniz gerekir.  İşlemin uygulanacağı yerin kesinlikle hava almadığından emin olunmalıdır.

Awesome Image

 Fumigasyon işlemi, operatör belgesine sahip en az iki uzman tarafından uygulanmalıdır.  İşlemin sonlanması için de tekrar fumigasyon operatörlerinin bulunması gerekir.

Fumigasyon nasıl yapılır?

Fumigasyon nasıl yapılır?

Fumigasyon yapılacak alan sızdırmaz bir çevrede olmak zorundadır. Daha sonra fumigant, fumige edilecek alana salınır. Sonra bu alan belli bir süre boyunca fumigantın tüm alana yayılması ve kurtulunmak istenen zararlıları öldürebilmesi için bu şekilde tutulur. Ardından bu alan havalandırılır ve zehirli fumigant gazlarının uzaklaştırılması sağlanır.

Awesome Image

Fümigasyon işlemlerinde kullanılan bazı malzemeler ise şunlardır;
Çadır, kum torbaları, maske ve süzgeçler, tutanak materyalleri, örtüler, sonda, fumigant, fumigant torbaları…

Fümigasyon işlemlerinin uygulandığı bazı ürün ve materyaller şunlardır;
Her türlü bitkisel ve hayvansal gıdalar, ihracatı yapılan ürünler, ürünleri taşımada kullanılan tahta paletler, demir ve çelik materyaller, depolanmış gıdalar, tütün, pamuk, tohumlar, fideler, un, mermer, bakliyatlar, ev ve iş yerleri…

Yaygın olarak kullanılan fumigantlar ve özellikleri nelerdir?

Yaygın olarak kullanılan fumigantlar ve özellikleri nelerdir?

• Metil bromür • Fosfin (alüminyum fosfin, magnezyum fosfin) • • Fumigantların genel özellikleri • Kolay gaz haline geçmeleri gerekir. • Yüksek nüfuz kabiliyetine sahip olmalıdırlar. • Gıda maddelerine zarar vermemelidirler. • Tohumları etkilememeli, çimlenme gücünü bozmamalıdırlar. • Ortam havalandıktan sonra kalıntıları kalmamalıdırlar. • Kolayca ateş almamalı veya patlamamalıdırlar.

Metil Bromür Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Metil Bromür Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Metil Bromür özellikle depolanmış ürün zararları ile mücadelede kullanılan bir Fumigant türüdür. Kullanımı tüm Dünya’da sınırlandırılmakla birlikte belirli alanlarda halen devam etmektedir. Özellikle ozon tabakasına verdiği zarardan dolayı ülkemizde toprak fumigasyonunda kullanımı yasaklanmıştır. Sadece belirli şartlar altında ve zirai karantina müdürlükleri kontrolünde kullanımına izin verilmektedir. Yüksek derecede zehirli ve uçucu bir gaz olan metil bromür genellikle sıvı halde satışa sunulmaktadır.

Awesome Image

Metil Bromür’ün Özellikleri
Önceleri özellikle tarım alanlarında yoğun olarak kullanılan Metil Bromür, ülkemizde belirli ürünlerin taşıma ve depolama esnasında kullanımına izin verilmektedir. Bu izinler, Tarım Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve kontrolleri sağlanmaktadır. Çok zehirli bir Fumigant olan Metil bromür, sadece Metil Bromür operatörleri tarafından zirai karantina müdürlüklerinin kontrolünde uygulanabilir.

Metil Bromür Fumigasyonunun Avantajları ve dezavantajları

Metil Bromür Fumigasyonunun Avantajları ve dezavantajları

Metil Bromür Fumigasyonunun Avantajları
• Metil Bromür pratik uygulama şekli nedeni ile kullanımı kolaydır. • Fumigasyon sonuçları genellikle başarılıdır. • Fumigasyon süresi diğer Fumigant çeşitlerine oranla daha kısadır. • Bitkiler üzerindeki olumsuz etkileri yok denecek kadar azdır. Fitotoksik etkisi düşüktür. • Geniş spektrumlu bir Fumigant türü olması nedeni ile her zararlı türünde, etkili olarak kullanılabilir. • Diğer Fumigant türlerindeki gibi parlama veya yangın tehlikesi yoktur. • Düşük sıcaklık değerlerinde kullanılabilir. 4 °C gibi düşük sıcaklıklarda uygulanabilse dahi sıcaklığın difüzyon etkisini arttırdığı unutulmamalıdır. • Fumigasyon sonrası havalandırma süresi kısadır.

Awesome Image

Metil Bromür Fumigasyonunun Dezavantajları
• Çok zehirli bir Fumigant olduğundan dolayı gerekli güvenlik tedbirleri alınmadığında oldukça tehlikelidir. • Uygulama esnasında gaz çıkışı hızlı bir şekilde gerçekleştiğinden, insanların ve diğer canlıların gaza maruziyet hızlı olabilir. • İçerisinde bulunan chloropicrin nedeni ile canlı bitkilerde zarara neden olabilir. • Karanfil üzerinde kullanımda fitotoksik etki yaratabilir. • Ozon tabakasında incelme yarattığı için çevresel risk yüksektir.

Alüminyum Fosfit Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Alüminyum Fosfit Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Alüminyum Fosfit, ülkemizde gerçekleştirilen Fumigasyon uygulamalarında en yoğun kullanılan Fumigant türüdür. Kullanım kolaylığı, ekonomik fiyatıyla özellikle depolanmış ürün zararlıları kontrolünde tercih nedenidir. Bunların yanında, ruhsatlı diğer fumigantlara göre difüzyon yeteneğinin düşük olması ve belirli sıcaklık değerlerinin altında gazın geç açığa çıkması başlıca dezavantajları arasında öne çıkmaktadır.

Awesome Image

Alüminyum Fosfit’in Genel Özellikleri
Daha çok bina fumigasyonu, konteyner fumigasyonu yöntemlerinde kullanılan Alüminyum Fosfit ülkemizde tablet ve granül şeklinde satışa sunulmuştur. Sadece Fumigasyon operatörleri tarafından kullanılması yasal olan bu Fumigant türü, ülkemizde yanlış kullanım yüzünden birçok ölümlü kazaya neden olmuştur.

Alüminyum Fosfit Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları

Alüminyum Fosfit Kullanımının Avantajları

• Ekonomiktir. Diğer fumigant türleri ile karşılaştırıldığında birim alan maliyeti daha düşüktür. • Gazın çıkışı ani ve hızlı olmadığı için Fumigasyon operatörleri için uygulanması daha güvenlidir. • Fumigasyon süresi ve doz oranlarının doğru uygulanması, başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. • Depolanmış ürün zararlıları türlerinin tamamında etkili sonuç verir. Zararlı türlerinin tamamında kullanılabilir.

Awesome Image

Alüminyum Fosfit Fumigasyonunun Dezavantajları
• Fumigasyon süresi diğer Fumigant türlerine göre daha uzundur. • Belirli nem oranlarında parlama ve yangın riski bulunmaktadır. • Metaller üzerinde aşındırıcı etkiye sahiptir. • Fumigant gazın tamamının çözünebilmesi için belirli sıcaklık değerlerine uyulması gerektiğinden belirli sıcaklık değerlerinde çalışılması mecburidir. • Bazı zararlı türlerinde doz oranına bağlı olarak fumiganta direnç geliştirebilir. • Fumigasyon sonrası havalandırma süresi uzundur. • Fitotoksik etkisinden dolayı canlı bitkiler üzerinde kullanılamaz. • Gerekli güvenlik tedbirleri ve yalıtım işlemleri usulüne uygun yapılmadığında oldukça tehlikelidir.

Magnezyum Fosfit Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Magnezyum Fosfit Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Magnezyum Fosfit ülkemizde kullanıma hazır plaka şeklinde satışa sunulmaktadır. Alüminyum Fosfit te olduğu gibi uygulama esnasında ortaya fosfin gazı ortaya çıkar. Etki şeklileri aynıdır. Alüminyum Fosfit tabletinden temel farklılıklarını şu şekilde özetleyebiliriz. Aralarındaki en önemli fark, daha hızlı difüzyon yeteneğidir. Magnezyum plakalar Alüminyum tabletlere göre daha hızlı aktive olur. Bu sayede Fumigasyon esnasında ortamda istenilen gaz oranına daha hızlı ulaşılır. Aynı şekilde ortam sıcaklığının düşük olduğu durumlarda Magnezyum plakaların daha etkin olduğu tespit edilmiştir. Ancak Magnezyum plakalar Alüminyum tabletlere oranla daha hızlı parlama ve alevlenme özelliğine sahiptir.

Awesome Image

Magnezyum Fosfit’in Genel Özellikleri
Magnezyum Fosfit plakalarının en tehlikeli özelliklerinden biri nem ve su ile temas ettiğinde çok hızlı bir şekilde parlama ve yangın riski içermesidir. Buna rağmen gerekli güvenlik tedbirleri profesyonel bir şeklide alındığında, kullanım kolaylığı ve yüksek difüzyon yeteneği sayesinde uygulamalarda daha avantajlı duruma geçmektedir. Fumigasyon yapılacak alandaki ürünlerin depolama durumu ve pozisyonları göz önüne alınarak tüm bu avantajlardan yararlanılabilir.

Magnezyum Fosfit Fumigasyonunun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Magnezyum Fosfit Fumigasyonunun Avantajları

• Alüminyum Fosfit kullanımına kıyasla Magnezyum fosfin daha hızlı aktif hale geçmektedir. Bu da gazın kısa sürede istenilen orana çıkması ve zararlıların daha uzun süre hedeflenen gaz oranına maruz kalmasını sağlar. • Kullanımı Fumigasyon operatörü için kolaydır. Fosfin çıkışı hava sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte geniş alanlarda operatörün Fumigasyon alanını terk etmesi için gerekli güvenli zaman kalır. • Fumigasyon sonrası atıkların istenmeyen alanlara buluşması söz konusu değildir. Plakalar pratik şekilde toplanıp imha edilebilir. • Alüminyum fosfite oranla özellikle direnç geliştiren zararlı türlerine karşı daha başarılı sonuçlar alınır. • Tüm zararlı türlerine karşı kullanılabilir.

Awesome Image

Magnezyum Fosfit Fumigasyonunun Dezavantajları
• Fumigasyon süresi Metil Bromür uygulamasına göre daha uzundur. • Diğer Fumigant türlerine oranla nem ve su ile temasta parlama ve yangın riski fazladır. • İşletmedeki elektronik makine ve ekipmanlar üzerinde arıza ve zarara neden olabilir. Metal üniteler üzerinde aşındırıcı etkisi vardır. • Fumigasyon işlemi sadece belirli sıcaklık değerleri arasında uygulanabilir. Düşük sıcaklıklarda Fosfin gazı salınımı oldukça düşüktür. • Yağ oranı yüksek tohumlarda uygulandığında zarara neden olabilir. • Canlı bitkiler üzerinde zarara neden olur

Uluslararası Fümigasyon Standartları

Uluslararası Fümigasyon Standartları

İthalat ve ihracat ürünlerinde tüm dünyada geçerli olan bazı standartlar var. Zararlıların ürünler üzerinden kentler arası veya ülkeler arası yayılmasının önüne geçmek için bu standartların uygulanması gerekiyor. Aksi halde ürünlere gümrüklerde el konularak imha edilebilir. Gümrüklerde; gıda ürünlerinden demir çeliğe, sebze ve meyvelerden dayanıklı aletlere kadar birçok üründe uluslararası standartlarda fümigasyon uygulanması aranır. Uluslararası gıda ve bitki karantinası yönetmeliklerine göre fümigasyon işlemi yapılmayan ürünlerin ihracatı yasaklanmıştır. İhracatı yapılan her ürünün fümigasyon sertifikaları gümrüklerde kontrol edilir ve konteynırlardan fümigant örneği alınarak incelenir. Gönderilen gümrükten bir şekilde ürünün geçirilmesinin pek bir anlamı yok; çünkü karşı tarafın gümrüğünde daha sıkı denetimler yapılır. İthalat ve ihracat ürünleri için gümrüklere fümigasyon sertifikası ibra edilmezse ürünler imha edilir.

İLAÇLAMA NEDİR? İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İLAÇLAMA NEDİR?

İlaçlama, açık ve kapalı tüm alanlarda (ev, bahçe, okul, hastane, işyeri, gıda üretim yeri, gıda depoları vb.) sağlığı ve ürün kalitesini tehdit edip hastalık yapan tüm haşere ve kemirgenlere karşı çeşitli kimyasal, fiziksel ya da biyolojik yollarla uygulanan mücadelelerdir.

Awesome Image

İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ
1)Sprey İlaçlama
2)Jel İlaçlama

Sprey İlaçlama Nedir?

KOKULU SPREY İLAÇLAMA

Mücadelesi zor olan haşereler için uygulanan bir ilaçlama çeşididir. Gıda üretim yerlerinde ve gıdalara direkt olarak kesinlikle uygulanmamalıdır. Ev ve işyerlerinde kullanılması durumunda uygulama yapıldıktan en az 4 saat ilaçlanan alanın kapalı tutulup daha sonra 1 saat havalandırılması gerekir.

Awesome Image

KOKUSUZ SPREY İLAÇLAMA
Kokusuz olduğu için mücadelesi zor olan haşereler için uygulaması tercih edilmez. Tamamen kokusuz olması solunum yolları tarafından insan sağlığını tehlikeye atmaz. Gıda üretim yerlerinde, ev, işyeri, okul, hastane vb. yerlerde tamamen güvenli uygulamadır.

Jel İlaçlama

Jel İlaçlama

Jel böcek yemidir. Bir madde ile böceği çeker. Yemi yiyen böcek yuvasında ölür ve yemin etki süresi geçmeden diğer böcekler de ölen böceği yer. Bu süreç uzundur. Fakat böcekleri zincirleme yok eden ve kökten sonuç alınan tek uygulamadır. Kesinlikle kokusuzdur. Canlılar için hiç bir tehlikesi yoktur. Başarı süresi uzun vadelidir, fakat %100 çözüm sağlar. Hem ev hem de gıda üretim yerlerinde %100 güvenlidir.

Biyosidal Ürün Nedir?

Biyosidal Ürün Nedir?

Biyosidal ürünler; İnsanların yaşam alanlarında veya çevrelerinde bulunan zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan ve bu zararlıları yok eden veya uzaklaştıran, cezbederek belirli bir hedefte toplanmalarını sağlayan kimyasal formülasyonlar veya maddelerdir. Bu zararlılar halk sağlığını olumsuz etkileyen haşereler, fareler, hamam böcekleri, sivrisinekler, akarlar vb. olabilir. Ayrıca içme suyu dezenfektanları, hastanelerde ve gıda sektörü de dahil birçok sektörde kullanılan birçok yüzey dezenfektan maddeleri de biyosidal ürünler kapsamındadır. Örnekler: Rodentisitler, insektisitler, haşere kontrolü ya da kovucular. Biyosidal ürünler çoğunlukla evde kullanılır.

Awesome Image

İlaçlama alanları
1. Ev ilaçlaması
2. Ofis ilaçlaması
3. Kurum ilaçlaması
4. Konteynır ilaçlaması
5. Ambar ilaçlaması
6. Hastane ilaçlaması
7. Belediye iş yerleri ilaçlaması
8. Pastane ilaçlaması
9. Şantiye ilaçlaması
10. Okul ilaçlaması
11. Sera ilaçlaması
12. Çiftlik ilaçlaması vb.

Silika jel nedir ve nasıl çalışır?

Silika jel nedir ve nasıl çalışır?

Günlük hayatta kullanılan besinlerin, bitkisel ürünlerin, kimyasal boyaların, deri eşyaların ve bozulabilecek/bozulma potansiyeli bulunan birçok şeyin nemini alan ve bozulmasını engelleyen bir sodyum silikat olarak bilinmektedir. Üretimi laboratuvar ortamında gerçekleştirilmektedir. Patenti, Walter A. Patrick isimli bir öğretim görevlisi tarafından 1919 yılında alınmıştır. Kumsu bir yapıya sahiptir ve nemle birlikte renk değiştirme özelliğine sahiptir. Kuruyken silika jel mavidir ve yaşken pembe görünümünü alabilir. Toksik olmayışı, silika jeli kullanılabilir kılan bir diğer özelliktir. Kimyasal açıdan yine yüksek enerji açığa çıkaran bir tepkimeye girme olasılığı da yoktur. Silika jel çeşitleri, kullanım alanı olarak paketli ürünler ve dökme ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Silika jel almak istediğinizde, kimya firmalarından temin sağlayabilme fırsatınız bulunmaktadır. Nem alıcı olarak endüstriyel alanlarda, ikaçlarda, gıda ürünlerinin korunmasında, elektronik malzemelerin korunmasında, hassas birçok malzemenin güvenli bir şekilde saklanmasında, hava kurutma sistemlerinde, trafolarda ve diğer birçok alanda kullanımı mevcuttur. Yüksek rutubeti adsorbe etme özelliğiyle en yaygın kullanıma sahip nem alıcılardandır. Şeffaf beyaz, mavi ya da turuncu renklere de rastlanabiir. Görünüş itibariyle küresel ya da kırıktır. Gözenekli yapıya sahiptirler ve silikon dioksikttirler.

Awesome Image

Silikajel kullanım alanları?
 Konteyner,
 Depolanma sırasında nem almış veya ıslanmış ürünlerde,
 Alet kutuları
 Saklama kapları
 Kasalar ve dolabı
 Fotoğraflar
 Kargo Vs, tekneler, vb..
 Kolleksiyon (pul, para vb)
 Metal ve makine parçaları
 Endüstriyel ekipman
 İlaç ve vitaminler
 Elektronik
 Askeri araçlar
 Devre
 Belgeler
 Enstrümanlar
 Fototeknikler ve film
 Gıda Maddeleri
 Piller
 Evcil hayvan yemleri
 Optik cihazlar
 Tıbbi cihazlar
 Deri ürünleri
 Tekstil





Çelikpest ile tanışın, ilaçlama ve dezenfeksiyonda geç kalmayın...

İletişime Geç